Zo gaat u het makkelijkst droge handen tegen

Droge handen

Veel mensen hebben er wel eens last van, sommigen alleen met koud en guur weer en anderen ervaren de kwaal het hele jaar door: droge handen.. Bij sommigen uit het zich in eczeem en kloven en bij anderen enkel ruwe en droge handen. In alle gevallen bent u dat gevoel liever kwijt dan rijk. Een oplossing kan simpeler zijn dan u dacht.
 

De kwaal

De handhuid trekt en er zijn mogelijk huidschilfertjes te zien. Ook kan de huid rood zien en ontstaan er mogelijk kloven. Mensen met eczeem hebben meer aanleg voor droge handen en sneller last. Dit kan komen door een allergische reactie of een erfelijke aanleg.
 

De oorzaak

Over het algemeen komen droge handen vaker voor met koud en guur weer, dus in de winter. Dit komt door de droge koude lucht. Ook kunt u er last van krijgen wanneer u veel met water werkt en vaak uw handen wast met zeep. Hierdoor wordt namelijk de vochtbalans verstoord. Wanneer u last heeft van eczeem is de kans groter dat u last krijgt van droge en pijnlijke handen.


De oplossing

Het kan goed zijn de handen in te smeren met een vette crème. Dit helpt niet alleen de huid te herstellen, maar weert ook water af, wat verdere uitdroging voorkomt. Vaseline is een prima optie. Ook zijn er klovenzalven te verkrijgen, waarvan de geur vaak aangenamer is. Een nadeel van de vette crèmes en zalven is dat het belemmerend kan zijn tijdens het werken.

Een goed alternatief is het dragen van zijden handschoenen. Zijde bevat aminozuren die een hydraterende en helende werking hebben op de huid, wat van groot belang is om droge handen tegen te gaan. Transpiratievocht wordt opgenomen en de handen blijven warm. Zijden handschoenen zijn dan ook ideaal om onder ski-, werk- of motorhandschoenen te dragen. Voor meer informatie over zijden handschoenen en droge handen, klik hier.