Wat is het verschil tussen steriele en niet steriele handschoenen?
Als je in de zorg werkt dan zijn wegwerphandschoenen onmisbaar. Er zijn verschillende soorten handschoenen, bijvoorbeeld steriele en niet steriele handschoenen. Hier lees je wat deze handschoenen inhouden en wanneer je moet kiezen voor steriele handschoenen of niet-steriele handschoenen.
Wat zijn steriele handschoenen?
Steriele handschoenen worden gedragen door medewerkers of verzorgers ter bescherming voor de cliënt of patiënt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de cliënt of patiënt een wond heeft en dan is het belangrijk dat er steriele handschoenen worden gedragen zodat de wond niet geïnfecteerd kan raken.
Wat zijn niet-steriele handschoenen?
Niet-steriele handschoenen worden gedragen ter bescherming van medewerkers of verzorgers zelf. Deze wegwerphandschoenen vallen onder een Persoonlijk Beschermings Middel (PBM). Niet-steriele handschoenen zorgen voor een kleinere kans dat micro-organismen op de handen van medewerkers of verzorgers worden overgedragen naar cliënten of patiënten, tijdens bepaalde handelingen.
Wanneer dien je handschoenen te dragen?
Wegwerphandschoenen worden gedragen ter bescherming voor de medewerkers, verzorgers, een cliënt of patiënt. Het is bedoelt om de huid te beschermen tijdens bepaalde handelingen tegen bepaalde stoffen uit hygiënisch en veiligheid oogpunt. Een medewerker of verzorgen kan bijvoorbeeld met onderstaande in contact komen:
-
bloed
- lichaamsvocht
- urine
- ontlasting
- braaksel
- beschadigde huid
Ook kunnen medewerkers of verzorgers in contact komen met verpleeg- en behandelmaterialen die hiermee in aanraking zij gekomen, zoals bevuild wasgoed, verband, stomaverzorging, mondverzorging, puncties en injecties.
Waar dient een goede handschoen aan te voldoen?
- Het moet een wegwerphandschoen zijn. Na 1 keer gebruiken dien je het weg te gooien.
- Juiste pasvorm. Niet te groot want anders kunnen ze afzakken, maar ook niet te straks want dan kunnen ze snel scheuren
- Sterk. De handschoenen mogen niet scheuren, gebeurt dit wel dan dien je een nieuw handschoen te gebruiken.
- Ondoorlaatbaar. De handschoenen mogen geen vloeistoffendoorlaten.
- Het handschoen moet volgens de RIVM voldoen aan de NEN normen EN 420, EN 455 en EN 374.

Soorten handschoenen
Er zijn verschillende soorten materialen waar handschoenen van worden gemaakt, bijvoorbeeld:
- Latex
- Vinyl
- Nitril
Naast het materiaal kun je kiezen voor gepoederde of ongepoederde handschoenen. Normaal gesproken worden gepoederde handschoenen standaard geproduceerd, het poeder zorgt minder snel voor zweethanden en zorgt ervoor dat je de handschoenen makkelijker aan en uit kunt trekken. Als u een gepoederde handschoen gebruikt, dient u na gebruik de handen te wassen om de poeder te verwijderen.

Latex handschoenen
Latex handschoenen kunnen zowel steriel als niet-steriel zijn. Als u steriele handschoenen nodig heeft dan zijn deze per stuk verpakt en staat het duidelijk op de verpakking vermeldt. Latex is erg sterk, rekbaar en dun, daarom worden Latex handschoenen vaak besteld. Een nadeel van Latex handschoenen zijn dat sommige mensen een Latex allergie hebben, dan dien je latexvrije handschoenen te nemen. Latex handschoenen zijn er in een gepoederde en ongepoederde variant en te verkrijgen in de kleuren wit en blauw.
Vinyl handschoenen
Vinyl handshoenen zijn net zo rekbaar als Latex, maar wel wat dunner en daardoor minder sterk. Vinyl handschoenen zijn wel latexvrij en daarmee geschikt voor mensen met een latexallergie. Vinyl handschoenen zijn meer geschikt voor niet-steriel gebruik, omdat ze minder sterk zijn. Vinyl handschoenen zijn er in gepoederde en ongepoederde variant en ook in de kleuren wit en blauw. Daarnaast is er nog een extra stretch variant en een handschoen met een extra mouw. Klik hier voor Vinyl handschoenen.
Nitril handschoenen
Nitril handschoenen zijn net als Vinyl handschoenen Latexvrij, maar wel net zo sterk. Nitril handschoenen zijn alleen in een ongepoederde variant te verkrijgen, maar wel in meerdere kleuren, zoals: blauw, wit, geel, groen, rood, oranje, roze, paar en zwart. De paarse en zwarte variant zijn het dikst en daardoor het stevigst.
.png)