Welke handschoen kies ik?

Wegwerphandsschoenen zijn handsschoenen die bedoelt zijn voor eenmalig gebruik. De handschoenen worden voor verschillende werkzaamheden gebruikt, maar het heeft meestal te maken met hygiëne. Er zijn drie soorten handschoenen: Vinyl, Latex en Nitril. Voor veel mensen is het onbekend wat de verschillen zijn en voor welke handschoen u moet kiezen.

Latex handschoen

 

Welke drie handschoenen zijn er?

- Latex: handschoenen die gemaakt worden van Latex worden veel besteld en dat komt, omdat dit materiaal erg bekend is. Latex komt van een Braziliaanse rubberboom en het meeste rubber komt vanuit Azië. Het voordeel van Latex is dat het een stevig en zeer elastisch materiaal is en een goede pasvorm heeft. Een nadeel is dat sommige mensen een Latex allergie hebben en deze handschoenen dus niet kunnen gebruiken.
- Vinyl: handschoenen die gemaakt worden van Vinyl worden ook veelal besteld en zijn geschikt voor mensen die een Latex-allergie hebben. Vinyl handschoenen hebben ook een goede pasvorm, maar Vinyl is een zachter materiaal dan Latex en daardoor minder stevig dan Latex of Nitril.
- Nitril: handschoenen van Nitril lijken het meest op Latex handschoenen, maar zijn dan geschikt voor mensen die een latex-allergie hebben. Nitril handschoenen hebben de langste levensduur, omdat ze erg stevig zijn en dus niet snel gaan scheuren. De prijs is over het algemeen wel wat duurder, maar dit heeft dus te maken met de kwaliteit.

Gepoederde of ongepoederde handschoen

Bij Latex en Vinyl handschoenen heb je de keuze tussen gepoederde en ongepoederde handschoenen. Een gepoederde handsschoen is voorzien van maiszetmeel en dit zorgt ervoor dat u de handschoen makkelijker aantrekt. Daarnaast wordt vocht of zweet beter opgenomen in een gepoederde handschoen. Als u de handschoen lang draagt dan wordt een gepoederde handschoen als comfortabeler ervaren. In sommige werkomgevingen zijn gepoederde handschoenen niet toegestaan. Als u werkt in de voedselindustrie, dan mag er geen poeder in het eten komen.

Blauwe handschoen

Waarom zijn ongepoederde handschoenen duurder?

Wegwerphandschoenen worden standaard geproduceerd met poeder. Als u voor een ongepoederde handschoen kiest, is deze vaak duurder dan een gepoederde handschoen. Dit komt doordat er een extra handeling (het verwijderen van het poeder) aan vast zit.


Waarom zijn er verschillende kleuren?

Wegwerphandschoenen zijn er in verschillende kleuren, Latex en Vinyl zijn er in blauw en wit/doorzichtig. Nitril is er zelfs in de kleuren: blauw, wit, geel, groen, geel, oranje, roze, rood, paars en zwart. Wit/doorzichtig wordt eigenlijk standaard gebruikt, maar als u werkt in de voedselindustrie dan ziet u vaak blauwe handsschoen terug. Mocht er namelijk een stukje handschoen in het voedsel vallen, dan valt het op en kan het er snel uit worden gehaald. De andere gekleurde handschoenen zoals roze, groen, rood, geel, oranje hebben niet een speciale functie, maar wordt gekozen omdat het er leuk uitziet. Een nagelstyliste of kapper vinden een roze handschoen bijvoorbeeld mooier en leuker staan dan een saaie doorzichtige handschoen.
De paarse en zwarte Nitril handschoen hebben wel een andere functie. Deze zijn namelijk dikker dan een normale Nitril handschoen en daarmee zijn de handschoenen steviger en hebben een langere levensduur.

Gekleurde handschoenen

Kun je wegwerphandschoenen meer dan 1 keer gebruiken?

Wij raden aan om wegwerphandschoenen éénmalig te gebruiken. De handschoenen zijn namelijk gemaakt voor éénmalig gebruik en kunnen snel scheuren op het moment dat u de handschoenen vaker gebruikt. Daarnaast is het niet hygiënisch als u de handschoen vaker gebruikt.


Zie hieronder de juiste manier om handschoenen uit te trekken: